Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Buffoons of Sapienstan

 

 

Από εκεί κινήσαμε για τη Λίμνη  με τις Μαϊμούδες. Σ’ αυτά τα βουνά οι μαϊμούδες είναι απειράριθμες. Είναι μαύρες με μακριές ουρές και τα αρσενικά έχουν μούσι σαν τους άνδρες.

Ο Σεϊχ Οθμάν κι οι γιοί του αλλά και άλλοι μου είπαν ότι αυτές οι μαϊμούδες έχουν έναν αρχηγό που τον υπακούν σαν να ήταν βασιλιάς.

Αυτή δε η μαϊμού δένει  στο κεφάλι της μια ταινία καμωμένη από φύλλα και ακουμπά σε ένα μπαστούνι.

Δεξιά και αριστερά της υπάρχουν τέσσερις μαϊμούδες, που κουβαλάνε ραβδιά. Όταν η μαϊμού αρχηγός καθίσει κάτω, οι τέσσερις μαϊμούδες στέκονται πίσω του, και τα θηλυκά του και τα μικρά του έρχονται και κάθονται μπροστά του κάθε μέρα.

Οι άλλες μαϊμούδες έρχονται και κάθονται σε μια απόσταση από αυτόν, όπου μια από τις τέσσερις μαϊμούδες τους απευθύνει το λόγο και όλες οι μαϊμούδες αποσύρονται.

Κατόπιν η κάθε μια μαϊμού φέρνει μια μπανάνα ή ένα λεμόνι ή κάποιο άλλο φρούτο το οποίο τρώνε ο αρχηγός τα μικρά και οι τέσσερις μαϊμούδες.

Ένας από τους τέσσερις Γιόγκι μου είπε ότι είχε δει τις τέσσερις μαϊμούδες παρουσία του αρχηγού τους να δέρνουν μια μαϊμού με ραβδιά και μετά να της τραβούν τη γούνα.

 

text: Ιμπν Μπατούτα – Ταξίδια στην Ασία και την Αφρική 1325-1354, μετάφραση Σίσσυ Σιαφάκα, εκδόσεις Στοχαστής 2000.

music: United Balls – Pogo in Togo, Pogo in Togo LP, Jupiter Records 1981.