Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Γιώργος Χριστιανάκης - Μιά εποχή στην κόλαση (βιβλίο+cd)

Alltogethernow
2013


Είκοσι χρόνια πριν ο συνθέτης και μουσικός Γιώργος Χριστιανάκης και ένας από τους συντελεστές αυτού του διπλού CD και βιβλίου μαζί, ο Γιάννης Αγγελάκας, είχαν συναντηθεί και πάλι στο κείμενο του Rimbaud για τις ανάγκες του soundtrack της ταινίας τους Γραμματικού Η Εποχή των Δολοφόνων.
Η CD έκδοση μάλιστα του Υπέροχο Τίποτα στα 1995, όπου μαζί με το miniLP της δουλειάς των Καρρά-Αγγελάκα (συμμετείχε και πάλι ο Χριστιανάκης) που περιείχε και το soundtrack (το οποίο αν θυμάμαι σωστά πρέπει να είχε πρωτοκυκλοφορήσει σαν bonus ετπάϊντσο μαζί με το διπλό βινύλιο Κράτα το σόου μαϊμού των Τρυπών) ακούγεται ακόμη το ίδιο απολαυστική όσο τότε.

Η πρώτη ολοκληρωμένη προσωπική δουλειά του Χριστιανάκη (αν και μπαινοβγαίνει στα στούντιο και ανεβοκατεβαίνει στην σκηνή από το 1982) ήρθε το 1997, το όνομα αυτής Τέμπλο, και τώρα που κατέβασα τις κούτες και έψαξα τα παλιά μου CD κατάλαβα και θυμήθηκα μαζί από την όχι και τόσο άρτια κατάσταση που το βρήκα, το πόσες πολλές φορές το έχω ακούσει.
Το soundtrack για την ταινία Χώμα και νερό (2000) που το συνυπογράφει μαζί με τον Αγγελάκα και τον Ασκληπιό Ζαμπέτα, έχει λιώσει κι αυτό σαν βινύλιο απ’ το παίξιμο παρότι CD, Ο Θυρωρός αντίθετα η δεύτερη προσωπική δουλειά του που κυκλοφόρησε το 2001 στέκει ανέγγιχτος σένιος και κοτσονάτος μέσα στη κούτα, πράγμα που μαρτυρεί αν μη τι άλλο την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ μας.
Κάπου εκεί διεκόπησαν και οι διπλωματικές σχέσεις με τις δουλειές του συνθέτη, αν και τώρα που το έψαξα λίγο το πράγμα νομίζω ότι με τις Παράξενες Ιστορίες του 2003 θα πρέπει οπωσδήποτε να κανονίσω μια συνάντηση.

Μακρηγορώ όμως…ας έρθουμε στα του διπλού σιντοβιβλίου, που πήγα και το τσίμπισα νωρίς νωρίς με το που βγήκε, χρονιάρες μέρες λέω ας κάνω ένα μικρό δώρο στον εαυτό μου…τι διάολο μιλάμε για μελοποίηση στο ποίημα που όπως έχω γράψει λίγο παλιότερα «αν είναι να έχει κάποιος ένα βιβλίο στην βιβλιοθήκη του ας είναι αυτό».
Πρώτο CD μόνο μουσική από εκλεκτούς μουσικούς, (Σιώτας, Βελιώτης, Γιώργης Ξυλούρης, Μπάμπης Παπαδόπουλος, ο ίδιος ο συνθέτης και άλλοι πολλοί και καλοί) ίσως προτροπή για να πιάσεις το βιβλίο που το συνοδεύει στην σπουδαία μετάφραση του Χριστόφορου Λιοντάκη, και να διαβάζεις παράλληλα το κείμενο του Rimbaud.
Στο δεύτερο CD υπάρχει πάλι η ίδια μουσική μόνο που εδώ την συνοδεύει και η φωνή του συνθέτη Γιώργου Χριστιανάκη που διαβάζει (ταιριαστά και δίχως φανφάρες) το κείμενο, με μια μικρή βοήθεια από τον Γιάννη Αγγελάκα στα έμμετρα ποιήματα.

Έτσι μπορείς να το ακούς και να διαβάζεις, ή να το ακούς και ν’ απολαμβάνεις όπως ο νεκροθάφτης του Λωτρεαμών όχι τα ερείπια των πολιτειών και των ανθρώπων, μα ολόκληρη την εποχή της κόλασης, που κρατάει από τότε και μάλλον γίνεται όλο και πιο καυτή όσο περνάει ο καιρός.  

alltogethernow